De tranen van Electra

Ben Schomakers

Bestel nu

De Griekse tragedie gaat over de vrijheid om te handelen als een ervaring die facet voor facet doorgemaakt wordt.

Agamemnon, Orestes, Electra zijn voorbeelden van legendarische personages die door hun daden het middelpunt van een tragedie geworden zijn. Maar in principe hadden ze die daden niet hoeven te stellen. Het had allemaal anders gekund. Of toch niet?

In dit essay wil Ben Schomakers de vrijheid doordenken. Niet in de vorm van een definitieve analyse, maar door naar de ervaring van vrijheid te kijken.

Hij betoogt dat de tragische personages aan de ene kant herkenbaar en dichtbij zijn, maar aan de andere kant juist verschillend en onbereikbaar. In die dynamische ruimte tussen identificatie en distantie speelt vrijheid de hoofdrol.

Hij gaat op zoek naar de vrijheid, bij de protagonisten, maar ook bij al degenen die zich in hen en in hun situatie inleven. En als je er oog voor begint te krijgen, dragen alle details van de Griekse tragedie daaraan bij.

Ben Schomakers is classicus en filosoof. Hij vertaalde Griekse filosofische teksten, onder meer van Aristoteles. Voor zijn boek ‘Het begin van de melancholie’ ontving hij de Van Helsdingen-prijs voor het beste werk op het grensgebied van filosofie en psychiatrie in 2018. Hij werkt aan een groot project over het denken bij Aristoteles.

  • Publicatie 2021-02-14
  • ISBN 9789464075205
  • Omvang 96 p.
  • Formaat 110 × 180mm
  • Prijs € 16.50