« Radio Letterwerk »

is de podcast waar je kunt kennismaken met de auteurs van uitgeverij Letterwerk. De gasten zijn jonge stemmen uit de filosofie, kunst, muziek en geschiedenis. De focus ligt op actuele thema’s, gebracht in een heldere stijl en vrij van jargon. Gastheer is uitgever en auteur Thomas Crombez.

Muziek: Stanton / Geert Hellings

Afleveringen

Artwork voor podcast Leen Verheyen

Evelyne Coussens en Thomas Crombez
Wat de danser van de beer had geleerd

6 mei 2020

Vandaag praat ik met theater- en dansrecensente Evelyne Coussens over ons boek Wat de danser van de beer had geleerd: Kleine filosofie van de dans. Evelyne is freelance cultuurjournalist. Ze schrijft over dans en theater voor De Morgen en verschillende cultuurmedia, waaronder Etcetera, Ons Erfdeel, en rekto:verso. We hebben het over het romantische concept “sierlijkheid”. Is sierlijkheid nog relevant in de podiumkunsten van vandaag de dag? Indien niet, wat heeft dan de plek van sierlijkheid ingenomen?

Beluisteren

Artwork voor podcast Leen Verheyen

Leen Verheyen
Wat de lezer leert

28 april 2020

Leen Verheyen is filosofe en schrijfster. Aan de Universiteit Antwerpen doet ze onderzoek naar de filosofische waarde van literatuur. Samen met Leen praat ik over haar boek Wat de lezer leert: Filosofen over het nut van literatuur. We komen terug op onze onenigheid over de titel. Moet of kan literatuur eigenlijk wel een “nut” hebben? Welke filosofische problemen krijg je dan op je pad?

Beluisteren

Artwork voor podcast Marlies De Munck

Marlies De Munck
De vlucht van de nachtegaal

24 maart 2020

Marlies De Munck doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan het Hogeschool Gent Conservatorium. We zitten samen om te praten over haar nieuwe boek, De vlucht van de nachtegaal: Een filosofisch pleidooi voor de muzikant. Op Radio Letterwerk legt ze uit waarom het sprookje van Hans Christian Andersen over de Chinese nachtegaal zo’n nuttig beeld is om vandaag na te denken over de problemen van de muzikant.

Beluisteren

Artwork voor Hors Série Lessenreeks

Hors Série
Lessenreeks “Kunstfilosofie”

April–mei 2020

De “lockdown-colleges” uit het voorjaar van 2020.

Ga naar de lessenreeks